Hanneke
Dragtsma
Boeken overzicht
Samenvatting
Soms is er een idee dat door de jaren heen zijn eigen leven leidt. Ik wilde korte verhalen verzamelen. Zielsverhalen die het wezen van wie we zijn raken. Het enthousiasme was er, maar de uitvoering zette ik op een zijspoor. Totdat in 2022 mijn zielsmaatje Karin overleed. Zij had in haar testament gezet dat ik het verhaal dat ik met haar had geschreven mocht gebruiken voor de bundel. Ik haalde het idee weer uit de kast en bedacht dat het niet zou uitmaken hoe dik het bundeltje zou worden. Zonder dat ik dat had voorzien, verbindt de titel van Karins verhaal alle vier de verhalen tot een geheel. Met de hulp van schrijversvriendin Anne Visser zenden deze verhalen een heldere boodschap uit: we zijn nooit alleen.
Recensies
Samenvatting
Als Sarah door Kathleen wordt uitgenodigd om een weekendje naar Beer te gaan heeft ze daar helemaal geen zin in. Ze is opgebrand door de zorg voor haar alcoholverslaafde vader en nadat haar beste vriendin Maggy haar de bons heeft gegeven lijkt ze het licht niet meer te kunnen zien. Ze leeft haar leven in het lijden, vast in het verleden dat haar handelen in het nu blijft bepalen. Om Kathleen niet teleur te stellen gaat ze toch mee naar Beer. Een bijzondere ontmoeting daar is het zaadje dat uitgroeit tot een grote ommekeer in haar leven.
In acht hoofdstukken volgt Sarah in het mystieke Engeland van nu het boeddhistische achtvoudige pad. Uit het lijden op weg naar verbinding.
Recensies
Dat Boeddha en zijn leer nog altijd relevant zijn, laat jij zien met jouw spirituele roman. Door af te wisselen tussen het lopende verhaal waarin Sarah haar zoektocht naar geluk onderneemt, en de dagboekaantekeningen van de personages, laat je naast de uitwerking van het verhaal zelf ook ruimte voor expliciete filosofische vraagstellingen en zet je aan tot reflectie. Zo heb je een gebalanceerd geheel weten neer te zetten, waarmee je de lezer aanspoort om ook het eigen leven te overdenken en bijvoorbeeld de vraag: 'Wat is vrije wil en hoeverre zijn we zelf de kapitein op de schip van ons levensverloop?' Op eigen situatie toe te passen. Sarah brengt die leer zelf in de praktijk en omdat je haar met laagdrempelige bewoordingen hebt neergezet als een uiterst leergierige dame, verlopen de acht paden moeiteloos in elkaar over. Wat het meest bijblijft na het neerleggen van het werk, is dat de leer tijdloos, altijd relevant en voor eenieder tot in zekere mate toepasbaar is.
- Boekscout -
Samenvatting
In zeven hoofdstukken komen haar gedachten, twijfels, angsten en verlangens voorbij. Uiteindelijk reist Marieke terug naar de plek waar alles begonnen is.
Recensies
Terug naar Avebury is de volledig herziene versie van Hanneke Dragtsma's eerste boek. Een prachtige roman over een vrouw in transitie.
- Manuscriptredactie Bianca Nederlof -
Prachtig boek over de weg die je als mens gaat wanneer je de moed hebt om jezelf te worden. Persoonlijk, openhartig en prettig leesbaar.
- Carolien Dijkstra -
Een aanbevelenswaardig boek over "worden wie je bent
- Astrid Pascal -
Kijk voor de recensie van Yvonne Vinke in patientervaringsverhalen.nl
Samenvatting
Pepita Perez is een dromer. Als kind lijkt het Pepita maar niets om volwassen te worden. Ondanks de beschermende omgeving van het ouderlijk nest, voelt ze angst om zich te verbinden met het leven. Deltavliegen biedt op jongvolwassen leeftijd een ontsnappingsmogelijkheid uit het dagelijks bestaan, totdat het moment aanbreekt dat het water Pepita aan de lippen staat en er een ommekeer in haar leven komt. Zij ontwikkelt zich krachtig tot de vrouw die zij is, vanuit de vertrouwdheid van het ouderlijk nest, totdat haar vader ziek wordt... Dan krijgt Pepita een visioen...
Recensies
Je schreef een biografische roman waarin je een herkenbare strijd voor het leven omschrijft. Zelf noemde je het verhaal al mystiek, en dit mystieke is zeker terug te vinden. Je doseert de informatie die je geeft namelijk zeer bewust, waardoor je doorheen de hoofdstukken steeds nieuwsgieriger wordt naar de ontbrekende details over hoofdpersoon Pepita. Het is onmogelijk het boek weg te leggen, voordat je alles weet over wat deze vrouw heeft meegemaakt. De verschillende leidende gebeurtenissen die de persoonlijkheid van Pepita hebben bepaald, verwoord je bijna terloops. Dat maakt het dat het boek heel natuurlijk leest. Een connectie met Pepita is dan ook snel gemaakt. De ontdekkingsreis naar haarzelf die zij onderneemt, is er een die velen zullen herkennen. Familierelaties worden bepaald door een lange reeks aan gebeurtenissen, en bij het overlijden van een bepalende figuur hierin, is het logisch dat je hierop terugkijkt. Een krachtig verhaal!'
-Boekscout-
een geweldig boek, gezellig geschreven en eigen ervaringen op een geweldig boeiende manier op papier geschreven.
-Tineke Verbeek-
Een tweet van Bianca Nederlof van Manuscriptredactie: 'Nog net voor de kerst verschijnt het prachtige verhaal van Pepita Perez. Over identiteit, verbondenheid, mantelzorgen en durven loslaten'
Samenvatting
In 2012 kwam Hanneke Dragtsma haar debuutroman uit. Het boek werd uitgegeven door Free Musketeers en vertelde haar transitieverhaal in een geromantiseerde vorm.
ISBN 978-90-484-2413-9
Recensies
Prachtig en eerlijk geschreven. Wat een strijd! En wat mooi dat iemand zichzelf kan worden! Aanrader!
-Lita-
dit is een geweldig boek ,en een geweldig verhaal van een zeer bekwaam dapper mens zeker een aanrader om bv op de boekenlijst van het vervolgonderwijs te zetten ,dit om discriminatie en vooroordeel de kop in te drukken.
-Tineke-
Autobiografische roman over de zelfdiagnose ‘ik ben een vrouw in het lichaam van een man’. Het is de enige diagnose die de hulpvrager zelf stelt en die door de medici bevestigd kan worden. De auteur beschrijft haar eigen uitdaging om te leren omgaan met de manier waarop zij als persoon in elkaar zit. Op haar 33e transformeerde ze van man tot vrouw. In 160 bladzijden worden de reacties van ouders, vrienden en werkkring beschreven, evenals de eigen, soms turbulente emoties in deze zoektocht naar erkenning en integriteit. Deze ervaringen worden als een verhaal verteld. Er is geen hoofdstukindeling, geen literatuur- of referentieopgave. De auteur draagt dit boek op aan haar ouders: ‘precies zoals ze zijn’. Voor de lezer of lezeres die interesse heeft in transseksualiteit is dit een verhaal vol ervaringen rond deze vraag. Kleine druk.
-S.C. Gosker-
In de Media
Artikel in Groot Heerenveen (december 2019)